AnySurfer nieuwsbrief

logo AnySurfer

oktober 2011 (nr. 20) | Ce bulletin d'information en français

Toegankelijkheidsmonitor 2011

AnySurfer en de studenten van 12 hogescholen controleerden in 2011 hoe toegankelijk de Belgische websites zijn voor bezoekers met een handicap. Slechts 8,4% van 250 onderzochte websites haalde een voldoende. 91,6% van de Belgische websites zijn dus moeilijk of niet bruikbaar voor personen met een functiebeperking.

  • Op 70% van de websites hebben de afbeeldingen geen tekstalternatief en gaat deze informatie verloren voor blinden.
  • Op 56% van de websites is er geen tekstversie voor audio- of videofragmenten, waardoor die informatie niet toegankelijk is voor doven.
  • 54% van de websites in de steekproef tonen animaties die de bezoeker niet kan stoppen, wat de inhoud veel moeilijker leesbaar maakt voor bezoekers met concentratiestoornissen of dyslexie.

Met de jaarlijkse Toegankelijkheidsmonitor wil AnySurfer studenten webdesign en multimedia — de webwerkers van de toekomst — kennis laten maken met de regels voor het bouwen van toegankelijke websites en hen doen nadenken over het belang van een toegankelijk internet voor iedereen. Door de vinger op de wonde te leggen, roepen we beleidsmakers op hier iets aan te doen.

De cijfers, achtergrondinformatie en conclusies vindt u in de Toegankelijkheidsmonitor zelf: http://www.toegankelijkheidsmonitor.be/

Nieuwe collega

Onze vacature om collega Roel te vervangen, is ingevuld. Sinds 3 oktober is Bart De Clercq onze nieuwe techneut.

Met twee Bart-en in het team is het voorlopig nog verwarring alom als er iemand “Bart” roept, maar dat zal wel wennen. We wensen Bart heel veel succes en bedanken iedereen die de vacature heeft helpen verspreiden.

Opleidingen met individuele inschrijving

Alle opleidingen vinden plaats in de Jozef II-straat 36 in Brussel. De data:

Kostprijs: 125 euro voor een opleiding van een halve dag en 200 euro voor een hele dag, telkens + 21% BTW.

Inschrijven kan door te mailen naar info@anysurfer.be of te bellen naar 02-210 61 49. Wees er op tijd bij, maximum 10 deelnemers per sessie.

AnySurferlabels

De volgende websites behaalden in chronologische volgorde het AnySurferlabel sinds de vorige nieuwsbrief:

Laatste blogposts

Naast deze nieuwsbrief en de blog kan u ons ook volgen op Twitter.