AnySurfer nieuwsbrief augustus 2013 nr. 25
AnySurfer, voor een toegankelijker internet

Slechts 14% websites toegankelijk

In het voorbije academiejaar liet AnySurfer 881 studenten een steekproef van websites testen op toegankelijkheid. 14 hogescholen met studierichtingen waarin webdesign aan bod komt kregen een gastcollege. Daarna testte elke student 2 websites. De toegankelijkheidsmonitor toont hoe moeilijk het is voor mensen met een beperking om Belgische websites te bezoeken. Voor de editie van 2013 (volledig rapport) slaagt slechts 14%, dit wil zeggen dat 86% van Belgische websites problemen bevat voor bezoekers met een beperking.

logo's 14 deelnemende scholen

De toegankelijkheidsmonitor is een project dat ons nauw aan het hart ligt. Het laat ons toe om webtoegankelijkheid op het leerprogramma te zetten bij studenten, die de principes hopelijk ook in hun toekomstig beroep zullen toepassen. Elk jaar komen er nieuwe deelnemende scholen bij. Als u verbonden bent aan een webopleiding of aanverwante opleiding, neem gerust contact op om deel te nemen aan de editie 2013-2014.

Subsidies Brussels Hoofdstedelijk Gewest

logo regio brussels gewest

Het Brussels gewest kent subsidies toe aan organisaties uit de regio Brussel, werkzaam in het domein van gelijke kansen en diversiteit. Bijvoorbeeld om een opleiding in webtoegankelijkheid te volgen of een begeleidingstraject te doorlopen bij het bouwen van een nieuwe website. Meer informatie in de subsidiegids. De deadline om in te dienen is 01/10/2013.

Opleiding

De eerstvolgende technische opleiding webtoegankelijkheid vindt plaats in Brussel in september. Geef ons een seintje als u erbij wil zijn. We proberen een datum te prikken die voor zoveel mogelijk deelnemers past. De kostprijs is 200 EUR excl. BTW. U kan betalen via KMO-portefeuille.

Tip: sla een PDF op als tekst

logo PDFOm snel een idee te krijgen over de toegankelijkheid van een PDF bestand, kan u het opslaan als platte tekst (save as .txt). Als alle informatie in een logische volgorde in het tekstbestand terug te vinden is, spreken we van minimale toegankelijkheid. Een echt toegankelijke PDF is gestructureerd met "tags", net zoals een webpagina met HTML is gestructureerd (koppen, lijsten, tabellen, etc.). U leest er alles over in het artikel PDF's testen.

Nieuwe artikels

logo HTML5We hebben enkele artikels geschreven om de vele vragen te beantwoorden over de toegankelijkheid van HTML5 en over dynamische onderdelen van een website.

  • Zo zijn we geen voorstander van een slideshow op de homepage maar als het moet dan hebben we wel een toegankelijke slideshow in de aanbieding.

  • Het kan ook met ARIA, maar vooraleer u daarmee aan de slag gaat om uw websites toegankelijk te maken, leest u best even wat ARIA doet en wat niet.

  • Zoals HTML5 zijn sectioning elementen heeft, zo zijn er in ARIA de landmark roles. In een blogpost onderzoeken we de ondersteuning door screenreaders van HTML5 sectioning elementen en ARIA landmark roles.

  • Waar u zeer voorzichtig moet mee zijn, is de ARIA role="application".

  • Tenslotte nog een waarschuwing bij het HTML5 outline algorithm: screenreaders kunnen de koppenstructuur niet correct weergeven als u enkel h1's gebruikt. Daarom vragen we om net als vroeger het juiste kopniveau te blijven aangeven met html h1-h6 elementen en nog niet te vertrouwen op het HTML5 outline algorithm.

Nieuwe Erkende Bouwers

Internet Architects en Wunderkraut zijn 2 nieuwe webbureaus met bewezen kennis en ervaring in toegankelijkheid op onze lijst van Erkende Bouwers:

Internet Architects Wunderkraut

Nieuwe AnySurferlabels

Sinds de vorige nieuwsbrief behaalden of verlengden de volgende websites het AnySurferlabel: