AnySurfer nieuwsbrief mei 2013 nr. 24
AnySurfer, voor een toegankelijker internet

Toerisme Vlaanderen

impulsprogramma Toerisme Vlaanderen

Toerisme Vlaanderen richt zijn pijlen naast fysieke toegankelijkheid nu ook op digitale toegankelijkheid. Via hun impulsprogramma kunnen toeristische attracties een beroep doen op subsidies om aan de toegankelijkheid van website te werken. Uit hun infofiche:

"Alle kosten die gerelateerd zijn aan het behalen van het label AnySurfer kunnen voor 60% betoelaagd worden door Toerisme Vlaanderen."

Windows 8 voor blinden en slechtzienden

testverslag Windows 8

Windows 8 probeert onze desktop in snel tempo te veroveren met een drastisch vernieuwde interface. Maar welke implicaties heeft dit voor blinde en slechtziende hulpmiddelengebruikers? Is deze nieuwe gebruikersomgeving even vlot bruikbaar voor wie vergroting, braille of spraakweergave nodig heeft?

Met deze vragen in het achterhoofd legde het Blind D Mobiel team van Blindenzorg Licht en Liefde Windows 8 op de testbank. Hieruit bleek dat Microsoft (net zoals in de voorgaande Windows-versies) alvast een stukje tegemoet komt aan de noden van gebruiker met een beperking.

Tegelijk konden we vaststellen dat de meeste mensen met een visusbeperking ook voor Windows 8 aangewezen blijven op gespecialiseerde hulpmiddelen. En daar is nog veel werk aan de winkel. De gangbare hulpmiddelen, zoals schermlezers en vergrotingssoftware, zijn nog niet Windows 8-compatibel.

Lees het volledige testverslag op onze blog.

Provinciale steunpunten toegankelijkheid

logo Vlaams-Brabant

Binnen elk van de vijf Vlaamse provincies werken de "provinciale steunpunten toegankelijkheid" actief mee aan webtoegankelijkheid. Dankzij hun steun hebben veel Vlaamse gemeenten in de voorbije jaren een toegankelijkheidslabel verdiend.

In 2013 loopt een project in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant. AnySurfer zal hen in de komende maanden begeleiden om hun websites toegankelijker te maken met screenings en opleidingen.

Gebarentaalvideo

Waarom hebben we sinds kort een video in gebarentaal op onze homepage?

video gebarentaal op anysurfer.be

Veel doven hebben het moeilijk met geschreven Nederlands. Ze zijn opgegroeid met Vlaamse Gebarentaal. Nederlands is voor hen een vreemde taal, net zoals Frans of Duits voor veel Nederlandstaligen een vreemde taal is.

We hebben gekozen om een samenvatting van AnySurfer te geven in plaats van de volledige inhoud te vertalen voor bezoekers die VGT (Vlaamse GebarenTaal) of LSFB (Langue Signes Francophone Belgique) spreken. Net zoals we een samenvatting aanbieden voor Engelstaligen.

U kan o.a. terecht bij Fevlado als u zelf gebarentaal op uw website wil aanbieden.

Openbare opleiding PDF

Op maandag 27 mei van 9u30 tot 16u00 kan u leren toegankelijke PDF documenten maken met Microsoft Word en Adobe Acrobat in onze lokalen in Brussel. De kostprijs is €200 excl. BTW per persoon. Onze opleidingen kunnen met opleidingscheques of de KMO-portefeuille betaald worden.

Tip: Plaats nooit essentiële informatie in het title-attribuut

Het HTML title-attribuut, ook wel tooltip genoemd, dient om extra informatie te geven over een element ter verduidelijking. Het verschijnt wanneer je met de muis boven een element blijft staan, bijvoorbeeld op een afbeelding, een link of een invoerveld.

Die informatie is niet voor iedereen zichtbaar. De meeste screenreaders lezen title-attributen niet standaard voor. Ook toetsenbordgebruikers krijgen de informatie niet te zien, inclusief smartphones en tablets.

In de meeste gevallen is het title attribuut een herhaling van eerdere informatie. Webbouwers hopen zo hoger te scoren in zoekmachines (SEO) maar gebruikers hebben er niets aan.

Om die redenen raden we aan om het title-attribuut niet te gebruiken, op enkele uitzonderingen na. Lees er alles over in dit uitstekend artikel van Steve Faulkner: Using the HTML title attribute.

Blogposts

Nieuwe Erkende Bouwers

Met trots voegen we 3 nieuwe webbureaus met bewezen kennis en ervaring in toegankelijkheid toe aan onze lijst van Erkende Bouwers:

amplexor coworks spade

Nieuwe AnySurferlabels

Sinds de vorige nieuwsbrief behaalden of verlengden de volgende websites het AnySurferlabel: