u bent hier

Op donderdag 21 mei is het Global Accessibility Awareness Day. Die dag vragen mensen in de hele wereld aandacht voor digitale toegankelijkheid. Ook u kunt uw steentje bijdragen. Als de term "digitale toegankelijkheid" u de wenkbrauwen doet fronsen, is deze dag de ideale gelegenheid om er meer over te leren. Als u al weet waar het over gaat, is dit de gelegenheid om ook andere mensen erover te vertellen, om iets bij te leren, of om de tijd te nemen om iets concreets te verbeteren aan de toegankelijkheid van een onderdeel van uw website.

Uw uitdaging voor 21 mei, help digitale toegankelijkheid vooruit en praat erover in uw omgeving.

Nog veel te doen

In België heeft 15% van de bevolking een handicap. Als de digitale wereld niet toegankelijk is, kunnen al deze mensen steeds moeilijker meedoen in onze samenleving. Maar digitale toegankelijkheid helpt veel meer mensen. Niemand is perfect en de omstandigheden waarin we het internet gebruiken, zijn ook veel diverser geworden.

Nochtans zijn vandaag slechts 14% van de Belgische websites toegankelijk voor iedereen. Online bankieren, boodschappen doen en een vlucht boeken zijn voor veel mensen nodeloos moeilijk of onmogelijk. Niet omdat de technologie ontbreekt maar omdat de interfaces slecht gebouwd zijn.

De uitdaging

1. Ervaar het zelf

Ervaar zelf welke toegankelijkheidsproblemen je als persoon met een handicap ondervindt door bijvoorbeeld:

 • De muis van uw computer los te koppelen en een kwartiertje enkel met het toetsenbord te surfen. Gebruik de tabtoets om van link naar link te navigeren en Enter om een link te activeren.
 • Het geluid van uw computer uit te schakelen en enkele video's te bekijken.
 • Met de Chrome-extensie NoCoffee Vision Simulator kleurenblindheid en verminderd kleurcontrast te simuleren.

  Instellingen van de Nocoffee extensie: color deficiency=deuteranopia, contrast loss=30

 • Alle afbeeldingen te vervangen door hun alt-tekst op de webpagina's die u bezoekt. In Firefox kunt u daarvoor de optie 'Replace images with alt attribute' gebruiken in de web developer toolbar.

Als u problemen ondervindt om de inhoud te begrijpen, dan is de website onvoldoende toegankelijk.

2. Toegankelijkheid verbeteren van een onderdeel van uw website

Verbeter iets aan de toegankelijkheid van uw (toekomstige) website. Hier volgen enkele suggesties afhankelijk van uw profiel:

Als u inhoud aanlevert:

 • Zoek in uw CMS hoe u een tekstalternatief toevoegt aan afbeeldingen. Vul ontbrekende tekstalternatieven in of verbeter eventueel fouten. Deze beslissingstabel helpt u een goed tekstalternatief te bepalen voor verschillende soorten afbeeldingen.
 • Ondertitel een video op YouTube: dit is nuttig voor doven en slechthorenden en ook voor mensen voor wie Nederlands niet hun moedertaal is.
 • Als u documenten maakt in Microsoft Word die u later als PDF opslaat, controleer of u ze op een toegankelijke manier omzet naar PDF.

Als u grafisch ontwerper bent:

 • Meet het contrast van de tekst ten opzichte van de achtergrond, bijvoorbeeld met de Color Contrast Analyser. Als het contrast lager is dan 4,5, probeer dan een combinatie te vinden van kleuren die en beter contrast opleveren, bijvoorbeeld met de Tanaguru Contrast Finder.
 • Als de focus niet zichtbaar is tijdens het tabben van link naar link, zoek dan in de CSS naar outline:none statements en verwijder ze zonder nadenken.

Als u ontwikkelaar bent:

 • Voeg een pauzeknop toe aan de slideshow op uw homepage of op de website die u aan het ontwerpen bent, of probeer uw klant te overtuigen om geen slideshow te gebruiken.
 • Controleer dat formuliervelden correct verbonden zijn met hun label in de HTML-code. Verbeter, indien nodig.

U kan uiteraard andere acties ondernemen die hier niet zijn vermeld. U kan ook een willekeurig succescriterium van de Web Content Accessibility Guidelines nemen en nagaan of uw website eraan voldoet.

3. Praat erover

Tijdens de Global Accessibility Awareness Day nodigen we iedereen uit om over digitale toegankelijkheid te praten. Deel wat u heeft geleerd, vertel de wereld welke verbeteringen u heeft aangebracht en aarzel niet om ons te informeren of uw vragen te stellen. De Twitter hashtag van de awareness day is #gaad.

Bedankt voor uw bijdrage. Hopelijk niet alleen op 21 mei maar ook daarna!

Reacties

Reageer als eerste

Reageer