u bent hier

Digitale televisie is niet toegankelijk voor blinden en veel slechtzienden. In de meeste gevallen ben je nog steeds afhankelijk van de decoder van Belgacom of Telenet. Die toont een keuzemenu op het scherm, maar biedt geen vergroting, weinig contrastopties en geen synthetische spraak. Net als bij de analoge televisie zit er voor een blinde niets anders op dan de nummers van de zenders vanbuiten te leren en die in te toetsen op de afstandsbediening. Alle overige functies zoals "net gemist" of het opnemen van een programma zijn niet bedienbaar. Het blijft wachten op Belgacom en Telenet om hun decoder en bijhorende on screen menu toegankelijk te maken. Gelukkig staan ook in de televisiewereld de ontwikkelingen niet stil. Je kan toegankelijkheid inbouwen in het televisietoestel, ofwel in de decoder ofwel kan je televisie kijken op een apparaat dat beter toegankelijk is.

Een toegankelijk televisietoestel

Zover we weten heeft enkel Panasonic een televisietoestel ontwikkeld met ingebouwde spraaksynthese om het menu voor te lezen. Het is niet bekend of dit ook voor het Nederlands zal komen en het is natuurlijk ook geen goedkoop toestel. Als je afhankelijk bent van de decoder van Telenet of Belgacom heb je niet zoveel aan een smart Tv maar Telenet heeft gelukkig al een dienst zonder decoder: TV met een kaartje. In combinatie met een sprekend televisietoestel zou dit het probleem van de ontoegankelijke digicorder kunnen oplossen. Helaas staat geen enkel model van Panasonic in de lijst van ondersteunde toestellen.

Een andere mogelijkheid om een televisietoestel te bedienen, kan zijn met spraakherkenning. Een voorbeeld hiervan zag ik in het Woonlabo in Hasselt. Je kan met je stem vragen om naar een bepaalde zender te schakelen, maar wellicht blijft het voor complexere acties noodzakelijk dat je het menu op het scherm kan zien.

Toegankelijke decoder

Apple Tv toont aan dat een set-topbox perfect toegankelijk kan zijn: het menu is volledig spraakondersteund en de bediening gebeurt met een eenvoudige afstandsbediening. Met de Apple Tv kan je enkel content bekijken die via internet binnenkomt en daarmee kan je de Belgische zenders dus niet bekijken. Het kan dus helaas de decoder van Belgacom of Telenet niet vervangen.

apple tv klein zwart doosje

In Engeland en Spanje hebben ze een toegankelijke decoder ontwikkeld maar aangezien we in België afhankelijk zijn van de decoder van Telenet of Belgacom vermoeden we dat die systemen hier niet zullen werken.

Televisiekijken op een smartphone of tablet

Als het niet lukt om het televisietoestel of de decoder toegankelijk te maken, moeten we de oplossing misschien zoeken in een andere medium om televisie te kijken: via apps op een tablet of smartphone. Zoals uit een vorige blogpost blijkt, zijn veel smartphones toegankelijk voor mensen met een handicap.

Telenet biedt de app "Yelo TV" en Belgacom de app "TV Overal" om tv te kijken op een mobiel apparaat en om je decoder voor digitale televisie vanaf je smartphone of tablet te bedienen. Als die app vlot toegankelijk is, dan wordt de ontoegankelijke decoder wel bruikbaar. Toch knelt daar nog het schoentje. De iPad-versies van beide apps zijn zwaar ontoegankelijk en helemaal onbruikbaar voor wie met de VoiceOver screenreader navigeert. De iPhone-versies van beide apps doen het veel beter. Door het kleinere scherm van de iPhone is het schermbeeld veel minder complex. Daardoor werkt het navigeren met VoiceOver hier heel wat beter. Maar beide apps zijn zeker nog voor verbetering vatbaar. Een korte test door Infovisie Magazien wees uit dat de Belgacom-app toch net wat beter scoort. Hierbij een warme oproep aan Telenet en Belgacom om hun apps toegankelijk te maken.

logo Stevie

Behalve deze apps zijn er nog andere apps om Belgische televisiezenders te bekijken op een tablet of smartphone zoals Stievie, een samenwerking van VRT, VMMa en SBS Belgium. Dit klinkt veelbelovend, maar we hebben het zelf nog niet getest. Toen lazen we deze tweet:

Dus niet alleen Telenet en Belgacom hebben nog werk aan hun app maar ook Stievie. Jullie hebben de sleutels in handen om televisie eindelijk weer toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden! Het lijkt er dan ook op dat deze doelgroep beter kan investeren in een smartphone dan in een smart tv.

Reacties


Sandra Van Vaerenbergh

Stievie is ook niet toegankelijk met android. Ik heb het hen laten weten. Ben benieuwd of ze er iets mee gaan doen.


Bart Simons

In deze <a href="http://tech-touch.net/stievie-bekijk-en-herbekijk-programmas-van-10-vlaamse-zenders/">podcast</a> laat Tech Touch Team horen hoe de Stievie app klinkt met VoiceOver en wat daarbij de toegankelijkheidsproblemen zijn.

Reageer