Omzetting EU-richtlijn: stand van zaken
op door Bart SimonsBinnen vier maanden moet de Europese richtlijn over toegankelijkheid van overheidswebsites omgezet zijn in de Belgische wetgeving. Wat weten we over de stand van zaken?
Op een schriftelijke vraag in de Kamer antwoordt de Vice-eersteminister van Digitale Agenda en Telecommunicatie "De verschillende gefedereerde entiteiten zijn momenteel bezig met de omzetting van de richtlijn". AnySurfer wordt in het antwoord met naam genoemd. Daarom willen we een belangrijke nuance aanbrengen:
1. Sinds 2011 worden alle sites die door de FOD Beleid en Ondersteuning (FOD BOSA) (ex-Fedict) worden gehost en onderhouden onderworpen aan een AnySurfer-audit bij hun ontwikkeling. [...] De door BOSA gehoste sites zijn dus AnySurfer compliant.
Reactie: men kan onmogelijk besluiten dat een website compliant is omdat een audit werd uitgevoerd. Een audit is een onderzoek van de mate van toegankelijkheid van een website. De uitkomst van een audit is helaas nooit dat een website volledig compliant is. De audit is de start van een verbetertraject. Enkel als men na de aanpassingen een nieuwe validatie uitvoert, kan men vaststellen of de website compliant is.
Terug naar de omzetting van de richtlijn: op 30 maart bleek uit een persbericht dat de ministerraad een voorontwerp van wet heeft goedgekeurd. Het voorontwerp wordt voor advies overgemaakt aan de Raad van State, maar de tekst van het voorontwerp zelf is van hieruit niet te vinden.
In zijn eigen persbericht kondigt minister De Croo een tool aan "die de toegankelijkheid van overheidswebsites in kaart brengt". Die kan inderdaad een steentje bijdragen, maar vergeet niet dat je mensen nodig hebt om de uitkomsten van een dergelijke tool te interpreteren en aan te vullen.
Reacties
Roel Van Gils