u bent hier

Slechtzienden vinden Adobe Reader niet altijd even handig om PDF-documenten mee te lezen. De Zwitserse blindenbond heeft een gratis leesprogramma gemaakt voor Windows, Mac en Linux waarmee het lezen van PDF-documenten voor slechtzienden een stuk aangenamer verloopt.

Deze software vermijdt horizontaal scrollen als je tekst vergroot en laat ook toe om het lettertype en de kleuren te veranderen. Als het document geen inhoudsopgave bevat, kan het programma die genereren op basis van de aanwezige kopstijlen. Het programma gaat ook beter om met teksten die in kolommen zijn geschikt. Afbeeldingen en tabellen blijven daarbij behouden in de leesvolgorde. Om ze gemakkelijk te lezen kan je ze in een apart scherm openen.

Deze VIP PDF-Reader is bedoeld voor slechtzienden en dus niet voor screenreadergebruikers. De handleiding is beschikbaar in het Engels, Frans, Duits en Italiaans.

Noot: dit leesprogramma kan enkel goed werken als de PDF-documenten toegankelijk zijn. Het lost dus de toegankelijkheidsproblemen van PDF-documente niet op. Dit blijft de verantwoordelijkheid van de auteur van de PDF-documenten. Cruciaal daarbij is om reeds in het brondocument toegankelijk te werken en niet achteraf aanpassingen te doen om uw PDF-document toegankelijk te maken. Als u werkt met Microsoft Word of Adobe InDesign dan kunt u de beschreven stappen volgen. Om te weten te komen of een bestaand PDF-document toegankelijk is, kunt u het PDF-document op toegankelijkheid testen.

Reacties


callewaert

beste, ik ben al lang op zoek om pdf documenten met een screan reader te lezen. kan iemand me helpen want ik krijg heel veel doc. in pdf formaat. bij voorbaat dank marlies


Bart Simons

Marlies, met een screenreader gebruik ik zelf gewoon Adobe Reader. Goed toegankelijke PDF-documenten zijn daarmee goed te lezen. Maar helaas zijn veel PDF-documenten niet voldoende toegankelijk. Je kan vanuit Adobe Reader het PDF-document opslaan als een tekstbestand en het zo verder bewerken.

Reageer