5.1 Flash

De Web Content Accessibility Guidelines zijn technologie-onafhankelijk geformuleerd. In theorie moet het mogelijk zijn om een Flash-toepassing te bouwen die aan alle succescriteria voldoet. Hoe dit moet, is nog niet volledig gedocumenteerd. Er zijn wel Flash technieken beschikbaar.

Hoewel Adobe en de fabrikanten van computerhulpmiddelen veel inspanningen leveren, is Flash nog niet zondermeer bruikbaar voor alle internetgebruikers. Vb. enkel recente screenreaderversies bevatten ondersteuning voor Flash-toepassingen.

Tot nader order behoudt AnySurfer het standpunt dat voor ieder betekenisvol Flash-object een volwaardig alternatief in HTML voorzien moet worden. Alle inhoud en functionaliteit moeten in dit HTM-alternatief aanwezig zijn. Objecten die louter decoratief gebruikt zijn, hebben geen alternatief nodig.

 • Zorg ervoor dat alle teksten en hyperlinks die deel uitmaken van het object, ook in het HTML-alternatief voorkomen.
 • Als het object een grafiek, schema of plan bevat, moet u het woordelijk beschrijven of ontsluiten als een lijst of tabel.

Het HTML-alternatief (of de link hier naartoe) plaatst u op een zichtbare plaats, bij voorkeur net boven het object. Uitgebreide beschrijvingen komen vaak beter tot hun recht op een afzonderlijke pagina.

Video in een Flashplayer

Flash wordt veel gebruikt om video's te embedden in een webpagina. Hoe u hiervoor een toegankelijk alternatief in HTML voorziet, leest u in het artikel Speel video's af in een toegankelijke speler.

U kunt er ook voor kiezen om een downloadlink te voorzien voor de video (inclusief ondertitels). Dit is ook een goede fallback voor de gevallen waarin Flash niet beschikbaar is.

Toegankelijke Flash-toepassingen

We moedigen Flash-ontwikkelaars aan om zoveel mogelijk toegankelijkheid in te bouwen in hun toepassingen. In het Nederlands is er helaas niet veel recente documentatie beschikbaar. Dit 5 stappenplan voor toegankelijk Flash is een goed begin maar het artikel dateert van februari 2004. Dit artikel van WebAIM is erg interessant: Creating accessible Flash content. Een indrukwekkend voorbeeld van wat er mogelijk is qua Flash-toegankelijkheid is de Tutorial "creating accessible sites in Flash".

Zelf testen

Ga na of er flash op een website wordt gebruikt.
Is de Flash toepassing louter decoratief, voegt het geen informatie of functionaliteit toe aan de website?

 • Ja; dan is aan dit ijkpunt voldaan.
 • Nee; controleer de volgende punten
 1. Is een HTML-alternatief voorzien?
 2. Staat het HTML-alternatief (of de link hier naartoe) op een zichtbare plaats, net boven of onder het object.
 3. Komen alle teksten en hyperlinks die deel uitmaken van het object, ook in het HTML-alternatief voor?
 4. Als het object een grafiek, schema of plan bevat, ga na of deze woordelijk beschreven of ontsloten wordt als een lijst of tabel.
  • Ja ; dan is aan dit ijkpunt voldaan.
  • Nee, op een of meer punten; pas uw website aan.

Test met een screenreader of de pagina begrijpelijk is.
Test met verschillende browsers want Flash wordt op verschillende manieren ondersteund in verschillende browsers.