Tekstversie

Een tekstversie (of transcript) is een tekstueel alternatief voor een geluidsbestand of video. Op websites moet u een tekstversie voorzien voor filmpjes, podcasts en andere audiofragmenten.

Waarom?

Een tekstversie is nuttig voor mensen met een visuele of auditieve handicap. Ze is ook nuttig voor bezoekers die de video of het geluid niet kunnen afspelen om technische redenen. Ze laat ook toe gemakkelijker informatie te vinden en opent de weg naar automatische vertaling of andere aanpassingen.

Inhoud van de tekstversie

Alle informatie die in de video of het audiobestand wordt gegeven, moet ook in de tekstversie zitten. Ze bevat dus de dialogen en alle andere auditieve en visuele informatie. Ze beschrijft ook bondig wat er in de video te zien is, als dit niet duidelijk is voor wie de video beluistert zonder hem te zien.

Een tekstversie is los van de video of het geluidsbestand te lezen. Voor een video die geen geluid bevat, bevat de tekstversie enkel een beschrijving van de beelden en bevat de letterlijke weergave van eventuele teksten die op het scherm verschijnen. Omgekeerd, in het geval van een video waarin enkel wordt gesproken en visueel geen informatie wordt gegeven, bevat de tekstversie een weergave van het gesproken woord.

Hoe maak ik een tekstversie?

  • In een eerste stap schrijft u alle gesproken informatie uit die in de video of het geluidsbestand te horen is. Als u zelf de video of de podcast heeft gemaakt, beschikt u wellicht over een scenario dat als basis kan dienen. Let er wel op dat u de nodige aanpassingen doet zodat de tekst overeenkomt met de effectieve informatie.
  • In een tweede stap voegt u indien nodig ook een beschrijving toe van de visuele informatie.
  • Die volledige tekstversie kunt u publiceren op dezelfde pagina als de video of het geluidsbestand. U kunt er ook voor kiezen om de tekstversie op een aparte pagina te plaatsen.