Testtools

U hoeft geen expert te zijn om na te gaan of uw website toegankelijk is. Een test die iedereen altijd kan doen, is het toetsenbord gebruiken:

  • Als u een Mac gebruikt, moet u eerst een instelling controleren
  • Overloop de website met de tabtoets:
    • Zie je altijd waar je bent?
    • Geraak je bij alle links, knoppen en formuliervelden?
    • Komt alle informatie tevoorschijn? Vb. uitklapmenu's en tooltips?
  • Werken alle links en knoppen met de entertoets?
  • Kan je alle formulierelementen bedienen? Spatie voor aankruisvakjes, pijltoetsen in keuzelijsten enz.

Voor wie bedreven is in HTML, CSS en/of Javascript is het mogelijk om veel ijkpunten te testen door de code te bekijken. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van Firebug. Voor wie niet zo gemakkelijk code leest, zijn testtools een uitkomst. Een testtool maakt één of meerdere aspecten van toegankelijkheid zichtbaar. Dit kan zijn door het tonen van de tags die van toepassing zijn, bijvoorbeeld van koppen of het omkaderen van tabellen. Veel van deze tools werken als toevoeging (add-on) binnen een browser (Firefox, Internet Explorer) maar soms is het ook een los programmaatje zoals de Colour Contrast Analyser of een online tool zoals de HTML-validator.

Testtools zijn erg handig maar houd er wel rekening mee dat niet alle aspecten van toegankelijkheid automatisch te controleren zijn. U moet bijvoorbeeld zelf nog controleren of de alternatieve tekst bij een afbeelding correct is en of de ondertitels van een videofragment geen fouten bevatten.

Een website testen met een screenreader vraagt heel wat ervaring en oefening. Een screenreader is complexe software. Voor een beginner is het moeilijk om na te gaan of een probleem te wijten is aan een ontoegankelijke website of aan zijn/haar kennis van het surfen met een screenreader.

Gebruikt u nog andere tools die wij niet kennen? Laat het ons weten.