Toegankelijkheid, wat is dat?

Toegankelijk betekent bruikbaar voor iedereen, ook voor personen met een handicap. Wie zijn dat dan?

Dit geldt in de fysieke wereld voor straten, pleinen en gebouwen, maar zeker zo belangrijk is toegankelijkheid van alles wat digitaal is: websites, e-mails, digitale documenten, apps voor smartphones enz. Personen met een handicap hebben toegang tot smartphones en computers, maar ook de inhoud moet voor iedereen toegankelijk zijn. Hoe kunnen personen met een handicap hun computer bedienen?

Maar er is meer. Toegankelijkheidsrichtlijnen overlappen vaak met andere principes van modern webdesign en documentopmaak. Daarom zijn toegankelijke websites over het algemeen beter geschikt voor kleine beeldschermen van smartphones en tablets, zijn ze bruikbaar in iedere webbrowser en scoren ze beter in de resultaten van zoekmachines. Toegankelijke websites en documenten helpen dus alle bezoekers/lezers.

Wat niet?

De term 'toegankelijkheid' heeft vaak ook andere betekenissen: dat internettoegang financieel haalbaar moet zijn voor iedereen, dat de server waarop een website staat beschikbaar is of dat het taalgebruik is aangepast aan het niveau van de lezer van de tekst. Dit zijn allemaal belangrijke aspecten, maar als we het bij AnySurfer over toegankelijkheid hebben, verwijzen we enkel naar het technische aspect: kan elke bezoeker, met en zonder handicap, elke functionaliteit van de website benutten en de informatie tot zich nemen.