u bent hier

Naar aanleiding van een AnySurfer audit wil ik even stilstaan bij tag clouds. Wikipedia:

A tag cloud or word cloud (or weighted list in visual design) is a visual depiction of user-generated tags, or simply the word content of a site, used typically to describe the content of web sites. Tags are usually single words and are typically listed alphabetically, and the importance of a tag is shown with font size or color.

De populariteit of het belang van een tag wordt op visuele wijze benadrukt via kleur en/of grootte. Voor een screenreadergebruiker ontbreekt deze visuele informatie. Maar waar een wil is, is een weg. Een genummerde lijst die de gebruiker kan rangschikken naar keuze lijkt me de perfecte oplossing. Deze blogpost van 24ways.org somt enkele goede en slechte voorbeelden op.

Reacties


Michel Kuik

Interessante oplossingen voor een probleem waarvan ik nog niet wist dat het een probleem zou kunnen zijn! Bedankt voor het delen.


Tijl Vereenooghe

Is het ook goed als een getal bij iedere tag het gewicht van die tag aangeeft (bijvoorbeeld: http://www.heemkunde-vlaanderen.be/?page_id=103 )? Of moeten ze echt in volgorde kunnen weergegeven worden?


Gijs Veyfeyken

Dat lost inderdaad het probleem voor screenreaders gebruikers op. Misschien boven de tagcloud nog kort vermelden wat dit is? En dat het cijfer het aantal externe links toont per onderwerp. Lang niet alle gebruikers weten wat een tagcloud is... Let ook op de witruimte. De tags overlappen een beetje. Bij vergroting via de browser wordt dit problematisch.


Gijs Veyfeyken

Het voorbeeld van 24 ways. Semantisch correct en toegankelijk voor iedereen: http://24ways.org/examples/marking-up-a-tag-cloud/example.html


Gijs Veyfeyken

Toon Van de Putte heeft een er een Wordpress plugin 'accessible tag cloud' voor geschreven: http://wordpress.org/extend/plugins/accessible-tag-cloud/. Nice job Toon!


Gijs Veyfeyken

De Vlaamse erfgoedbibliotheek komt ook dicht in de buurt. Alleen mis ik een functie om te sorteren op meest populaire tag. Nu moet een screenreadergebruiker een lijst van 250 puntjes beluisteren (alfabetische lijst) om te weten welke tags veel voorkomen. http://www.vlaamse-erfgoedbibliotheek.be/tagcloud


Nymphaea

Als je een tagcloud maakt met Tagcrowd http://tagcrowd.com/ kun je simpel tonen hoe vaak een tag voorkomt door de optie "Show frequencies" op "yes" zetten. De default kleur van de frequentie geeft een erg laag kleurcontrast maar de kleuren kun je eenvoudig in de css aanpassen.

Reageer