u bent hier

Alle artikels

Wat is toegankelijkheid?

Toegankelijk betekent bruikbaar voor iedereen, ook voor personen met een handicap. Zij gebruiken allerlei hulpmiddelen, maar die technologie volstaat niet om de wereld toegankelijk te maken. De infrastructuur, websites en apps moeten ontworpen en ontwikkeld zijn volgens de principes van toegankelijkheid.

Voor wie is toegankelijkheid belangrijk?

Voor iedereen: in de eerste plaats denken we aan personen met een handicap, maar een toegankelijke website, app of document is ook beter voor gebruikers van een mobiel apparaat, ouderen en mensen met een tijdelijke beperking.

Voldoende contrast

Een element moet voldoende contrasteren met zijn achtergrond. Dan is het zichtbaar voor iedereen en is tekst beter leesbaar. Wat is een voldoende kleurcontrast en hoe meten we dat?

Infozuilen en zelfbedieningsterminals

Toegankelijke apparaten in de openbare ruimte moeten verschillende interactiemogelijkheden bieden. Ontwerpers en programmeurs moeten rekening houden met omgevingsfactoren, de toegankelijkheid van het apparaat zelf en een aanpasbare gebruikersinterface voorzien.

Uitklapmenu's

Een hoofdnavigatie met uitklapbare niveau’s is compact, geeft gebruikers een overzicht van alle pagina’s en laat toe om snel naar een specifieke pagina te gaan.

Cookiebanners en toegankelijkheid

Help toetsenbord- en hulpmiddelengebruikers om efficiënt de cookies te aanvaarden zodat ze snel de website kunnen gebruiken.

Wat maakt een website of app toegankelijk?

Wat betekent toegankelijkheid van een digitaal product concreet? Voor de details en nuances moet je bij WCAG zijn. We willen hier enkel een overzicht geven in mensentaal.

Technieken om afbeeldingen een tekstalternatief te geven

Afbeeldingen maak je toegankelijk door ze als decoratief te markeren of een tekstalternatief te geven. Hoe je dat doet, hangt af van de manier waarop de afbeelding is ingevoegd. Tekstuele karakters hebben ook een tekstalternatief nodig als je ze niet gebruikt voor hun letterlijke betekenis.

Tekstalternatieven op sociale media

Ook op sociale media is het belangrijk om informatieve afbeeldingen een tekstalternatief te geven. Hoe je dat doet, is soms even zoeken. We tonen je de weg in Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram en Pinterest.

Inhoud tonen of verbergen

Technieken voor een toegankelijke disclosure: het label van de knop geeft de actie aan, gebruik details met summary of geef de status aan met aria-expanded.

Zichtbare focus bij tabben

Als je met de tabtoets navigeert, moet steeds zichtbaar zijn waar de focus terechtkomt. Definieer in het stijlblad een goed zichtbare :focus state voor elke knop, link en formulierveld.

Tekstafstand is aanpasbaar

Tekst blijft leesbaar als de gebruiker de regelafstand aanpast of de witruimte tussen letters, woorden en paragrafen.

Overlays

Het verwachte gedrag van een toegankelijk modaal dialoogvenster.

CSS generated content

Via CSS kan je tekst, afbeeldingen en icon fonts toevoegen aan een webpagina. Waarmee moet je rekening houden voor toegankelijkheid?

Emoticons en emoji's

Ze zijn niet echt tekst en niet echt een afbeelding maar ze hebben wel een tekstalternatief nodig.

Hoe schrijf ik een toegankelijkheidsverklaring

Als je inspanningen doet om toegankelijke websites en apps te maken, communiceer erover via een toegankelijkheidsverklaring.

Wat is ARIA?

ARIA-attributen verrijken de semantiek van een complexe webcomponent voor screenreaders en andere assistive technologies.

Waarom toegankelijke websites en apps bouwen?

Er zijn humane, technische, financiële en wettelijke argumenten om je te motiveren toegankelijke websites en apps te (laten) ontwikkelen.

Vermijd flitsen

Vermijd flitsen met een frequentie van meer dan 3 per seconde.

Tekstversie voor video's en geluidsbestanden

Voor filmpjes, podcasts of andere geluidsfragmenten moet je een tekstversie of transcriptie voorzien. Dit artikel legt uit wat er in de tekstversie moet staan en beschrijft technieken om de tekstversie te maken voor geluids- en videobestanden.

Toegankelijke video's

Video's kunnen een handige manier zijn om informatie over te brengen. Hoe zorg je ervoor dat ze geschikt zijn voor iedereen?

Toetsenbordnavigatie

Alle functionaliteit die de website biedt, moet behalve met de muis ook met het toetsenbord te gebruiken zijn. Dit betekent onder andere dat alle links en formuliervelden bereikbaar zijn met de tabtoets en activeerbaar met de entertoets.

PDF vanuit InDesign

Deze handleiding omschrijft de stappen die u doorloopt met InDesign om een toegankelijke PDF te maken.

Toegankelijke Word-documenten

Een aantal stappen om toegankelijke Word-documenten te maken. Vaak komt het erop neer om de ingebouwde functies van Word correct toe te passen.

Toegankelijk PDF-document vanuit Word

Zorg voor een toegankelijk brondocument en zet het op de juiste manier om naar PDF.

Websites testen op toegankelijkheid

Strategieën en hulpmiddelen om websites op toegankelijkheid te testen.

Gebruik van het tabindex-attribuut

Het tabindex-attribuut beïnvloedt de tabvolgorde. Bij juist gebruik, kan je in widgets op websites de tabvolgorde verbeteren. Bij foutief gebruik, kan het tabindex-attribuut het gebruiksgemak voor toetsenbordgebruikers totaal verstoren.

Hoe mensen met een handicap een computer gebruiken

Een overzicht van hulpmiddelen waarmee personen met een handicap computers bedienen.

Hoe bereik je toegankelijkheid?

Toegankelijkheid is een proces. Hoe start je het en hou je het aan de gang?

Video's ondertitelen

Video's die hoorbare informatie bevatten, moeten ondertiteld zijn.