u bent hier

Toegankelijk betekent bruikbaar voor iedereen, ook voor personen met een handicap.

Dit geldt in de fysieke wereld voor gebouwen, straten en openbaar vervoer, maar zeker zo belangrijk is toegankelijkheid van alles wat digitaal is: websites, e-mails, digitale documenten, apps voor smartphones, berichten op sociale media, zelfbedieningsterminals enz.

Personen met een handicap gebruiken allerlei hulpmiddelen: bij fysieke verplaatsingen bijvoorbeeld een rolstoel of een witte stok; om een computer of smartphone te gebruiken bijvoorbeeld tekstvergroting, een screenreader of stembediening. Er bestaan tal van hulpmiddelen om een computer te gebruiken.

Deze technologie volstaat niet om de wereld toegankelijk te maken. De infrastructuur, websites en apps moeten ontworpen en ontwikkeld zijn volgens de principes van toegankelijkheid. Dankzij een rolstoel kan een persoon zich zelfstandig verplaatsen, maar niet als een gebouw twee treden heeft aan de ingang. Hetzelfde geldt in de digitale wereld: als websites en apps niet zijn gebouwdd volgens de principes van toegankelijkheid komen veel mensen vast te zitten, ook al beschikken ze over de modernste hulpmiddelen.

Voor digitale toegankelijkheid bestaat een technische standaard: de Web Content Accessibility Guidelines. Dat is de basis voor onze audits van digitale producten. Om een algemeen beeld te geven, maakten we een overzicht in mensentaal: Wat maakt een website of app toegankelijk?

Waarom?

Toegankelijke digitale producten zijn belangrijk om niemand uit te sluiten. Ze besparen je tijd en geld. Voor websites en apps van de overheid is het zelfs wettelijk verplicht. Lees er meer over in het artikel Waarom is een toegankelijk internet zo belangrijk?

Voor wie?

Tablets, smartphones en computers bieden fantastische mogelijkheden voor personen met een handicap om zelfstandiger te leven. Daarvoor moeten de websites en apps wel toegankelijk zijn. Als je die kleine inspanning doet, bereik je dus veel meer mensen.

Maar een toegankelijke website, app of document is ook beter voor gebruikers van een mobiel apparaat, ouderen en mensen met een tijdelijke beperking. Iedereen komt wel eens in een handicapsituatie terecht. Lees er meer over in het artikel Voor wie is toegankelijkheid belangrijk?

Hoe?

Digitale producten bouwen die toegankelijk zijn, is een proces dat best start in de ontwerpfase. Hou er rekening mee bij de keuze van leveranciers, technologie enz. Stel een verantwoordelijke aan voor toegankelijkheid zodat er blijvend aandacht voor is en medewerkers weten bij wie ze terecht kunnen. Organiseer opleiding voor verschillende profielen want toegankelijkheid is een gedeelde verantwoordelijkheid. Lees er meer over in het artikel Hoe bereik je toegankelijkheid?


Reacties

Reageer als eerste