u bent hier

Toegankelijk betekent bruikbaar voor iedereen, ook voor personen met een handicap.

Dit geldt in de fysieke wereld voor straten, pleinen en gebouwen, maar zeker zo belangrijk is toegankelijkheid van alles wat digitaal is: websites, e-mails, digitale documenten, apps voor smartphones enz. Personen met een handicap hebben toegang tot smartphones en computers, maar ook de inhoud moet voor iedereen toegankelijk zijn.

Maar er is meer. Toegankelijkheidsrichtlijnen overlappen vaak met andere principes van modern webdesign en documentopmaak. Daarom zijn toegankelijke websites over het algemeen beter geschikt voor kleine beeldschermen van smartphones en tablets, zijn ze bruikbaar in iedere webbrowser en scoren ze hoger in zoekmachines. Toegankelijke websites en documenten helpen dus alle bezoekers/lezers.

Wat niet?

De term 'toegankelijkheid' heeft vaak ook andere betekenissen: dat internettoegang financieel haalbaar moet zijn voor iedereen, dat de server waarop een website staat beschikbaar is of dat het taalgebruik is aangepast aan het niveau van de lezer van de tekst. Dit zijn allemaal belangrijke aspecten, maar als we het bij AnySurfer over toegankelijkheid hebben, verwijzen we enkel naar het technische aspect: kan elke bezoeker, met en zonder handicap, elke functionaliteit van de website benutten en de informatie tot zich nemen.

Voor wie is het belangrijk?

Personen met een handicap

Ongeveer 15% van de bevolking zijn personen met een handicap. Ook zij bezoeken uw website. Er bestaan uiteenlopende hulpmiddelen om computers en smartphones te gebruiken als je een handicap hebt. Hou rekening met deze doelgroep bij het bouwen van uw site. Zo geeft u iedereen toegang, ongeacht handicap of gebruikte apparatuur.

Deze doelgroep bestaat onder andere uit:

 • mensen met een motorische handicap, zoals Glenda die blogt met haar linkerduim of Marie-France die zo goed als volledig verlamd is.
 • personen die blind zijn
 • personen die slechtziend zijn
 • kleurenblinden, waarvoor informatie aangegeven met kleur onduidelijk kan zijn.
 • slechthorenden, waarvoor ondertiteling essentieel is.
 • doven, bij wie de gebarentaal de moedertaal is en het Nederlands de tweede taal is. Zoals Sophie die haar leven toewijdt aan de dovengemeenschap en ondertiteling.
 • dyslectici, personen met een concentratiestoornis of andere cognitieve stoornissen. Hierbij kunnen animaties of ingewikkelde teksten een probleem vormen.
 • epileptici bij wie knippering een aanval kan uitlokken.
 • personen die last hebben om repetitieve handelingen uit te voeren (RSI), kunnen gelimiteerd zijn in het gebruik van een muis.

Mensen zonder handicap

Andere groepen in de samenleving hebben officieel geen handicap, maar ze ondervinden toch ook toegankelijkheidsproblemen. Dus ook voor deze mensen biedt een toegankelijke website voordelen:

 • Ouderen, bij wie het zicht, gehoor en mobiliteit achteruit gaan.
 • Mobiele surfers die een tablet of smartphone gebruiken, bevinden zich in een 'handicapsituatie'. Ze hebben geen muis, ze moeten vaak zoomen, hebben slecht contrast (in combinatie met storend licht).
 • Er zijn ook personen die in een luidruchtige omgeving surfen of in een omgeving waarbij ze geen geluid kunnen aanzetten (zoals in de bibliotheek). Als ze geen hoofdtelefoon bij de hand hebben, zijn deze personen doof in deze situaties.
 • Mobiele surfers hebben soms een tragere internetverbinding en kunnen kiezen om geen afbeeldingen te laden.
 • Geavanceerde gebruikers (power users) gebruiken zoveel mogelijk het toetsenbord in plaats van een muis, hiermee kan je veel sneller surfen.
 • Bezoekers met een andere moedertaal, die baat hebben bij ondertitelde video's zoals voor doven en slechthorenden.

Een aanzienlijk deel van de bezoekers heeft dus voordelen van een toegankelijke website. Wie daarentegen toegankelijkheid niet nodig heeft, heeft er ook geen last van.

Vergeet ook niet dat iedereen (tijdelijk) gehandicapt kan zijn (gebroken pols waardoor je de muis tijdelijk niet kunt gebruiken). Vroeg of laat komt iedereen bovendien in de doelgroep van ouderen terecht. Toegankelijkheid is voor iedereen.


Reacties

Reageer als eerste