u bent hier

Infinite scrolling of oneindig scrollen is een techniek waarbij nieuwe inhoud automatisch inlaadt wanneer de gebruiker het einde van de pagina bereikt. Denk bijvoorbeeld aan de tijdslijn van uw Facebook profiel.

Het is een alternatief voor de traditionele 'pagination'. Denk bijvoorbeeld aan de links onderaan Google's zoekresultaten.

scherm met pagination en scherm met infinite scrolling naast elkaar
Bron Smashing Magazine

Infinite scrolling heeft voordelen, vooral op mobiele toestellen. Je bespaart schermoppervlakte en de gebruiker hoeft enkel te vegen. Nieuwe inhoud laadt automatisch.

The advantage of not having to acquire and click “next page” keeps audiences engaged with the content and less focused on the mechanics of navigating to the next page.

Hoa Loranger Norman Nielsen Group

Er zijn helaas ook veel nadelen aan deze techniek verbonden.

Accessibility

  • Je kan het niet combineren met een footer. Die is onbereikbaar omdat die telkens opschuift om plaats te maken voor nieuwe inhoud. De inhoud die scrollt moet daarom het laatste element van de pagina zijn.
  • Het is onverwacht en ongevraagd gedrag. Het is verwarrend voor iemand die geen overzicht van het scherm heeft. De gebruiker moet altijd de controle over de pagina hebben. Nieuwe content mag daarom pas ingeladen worden wanneer de gebruiker daar om vraagt. Dat is makkelijk op te lossen door een knop toe te voegen "laad meer resultaten" of "laad meer berichten".

Usability

Infinite scrolling kan een optie zijn voor websites met "time killing activities" waarbij alle inhoud op het zelfde niveau staat. Bijvoorbeeld Facebook, Pinterest en Twitter. Voor websites met een taakgeörienteerd doel is het minder geschikt. Iets zoeken, bestellen, vergelijken. Er zijn te veel nadelen aan verbonden.

Infinite scrolling:

  • maakt het moeilijk om te zoeken binnen een pagina of iets terug te vinden op een pagina;
  • is desoriënterend, je weet niet waar je bent, de scroll-balk geeft geen correct beeld van de lengte van de pagina;
  • neemt de controle af van de gebruiker, je kan het einde van de pagina niet bereiken;
  • creëert psychologische vermoeidheid, je hebt geen mentaal overzicht;
  • maakt navigeren moeilijk, je kan geen inhoud overslaan, wat met pagination wel gaat.

Bronnen

Conclusie

Gebruik het niet voor taakgeörienteerde websites. Daarvoor is de genummerde pagination beter geschikt. Als de inhoud van uw website er wel toe leent, voeg dan een knop "laad meer berichten" toe. De gebruiker moet de controle over de pagina hebben. Test of het werkt met het toetsenbord en een screenreader.

Reacties


Dries Blanchaert

De Mijn Luisterpunt website heeft naast een lijstweergave ook een coverweergave van boeken. In de leenhistoriekpagina krijgt de lezer te maken met de nadelen van infinite scrolling in de coverweergave. Ik zal hier rekening mee houden in een volgende versie van Mijn Luisterpunt. Dank voor het verhelderend blogbericht!

Reageer

Velden met een * zijn verplicht.