u bent hier

De Europese richtlijn over toegankelijkheid van websites en apps van overheidsinstanties is ruim drie jaar geleden omgezet in nationale wetgeving. Vandaag is de deadline voor lidstaten om hierover een eerste keer te rapporteren aan de Europese Commissie. Een uitvoeringsbesluit beschrijft de modaliteiten voor die rapportage.

Hier is het Belgische rapport voor de periode 2020-2021 en hier zijn de links naar de rapporten van andere lidstaten met telkens een machinale Engelse vertaling.

Er is ook een officieuze lijst met rapporten van lidstaten en daar vind je ook het rapport van het Verenigd Koninkrijk.

De Europese Commissie zal deze rapporten gebruiken om de toepassing van de richtlijn te toetsen. Binnen zes maanden mogen we het resultaat daarvan verwachten.

Wilco Fiers van Deque deed een vergelijkende analyse van de gepubliceerde landenrapporten.

Reacties


Diana Heinze

Dit is zo nodig en we zijn er nog lang niet , daar het heel veel tijd in beslag neem terwijl ik mee probeer te zijn , maar ik steeds verder geleid word door de overload aan informatie en ik steeds de weg op het internet kwijt raak en soms gedemotiveerd dat het toch geen zin heeft. Ik zit denk ik qua digitale geletterdheid net onder het gemiddelde als ik me moet beoordelen . Moet je niet afvragen hoeveel mensen ook niet meekunnen en hun rekeningen en andere belangrijke documenten niet in orde krijgen . Ik geraak er zelf ook niet :-) Het zou goed zijn om een werkgroep met verschillende niveau's zoals werkenden ,niet werkenden , mentale ziektes , gewoon de zwakkeren in de samenleving op vaste tijden te evalueren en de problemen te kaderen en hier op verder te werken . Daar het ven duurt dat er vertrouwen is en ze hun eigen durven zijn , ik hoor niet vaak dat mensen niet mee kunnen , daar er een taboe rond is , ook op het werk wordt er veronderstelt dat je mails en agenda's kunt beheren , en dat je zelf thuis studeert maar het kost heel veel energie om te doen alsof je het kunt dan is er na het werk geen energie meer over. Als we meer mensen aan het werk willen krijgen moeten we ook zorgen dat degene die lang thuis zijn eerst een traject kunnen volgen zodat ze vertrouwen hebben in hun zelf .


Bart Simons

Bedankt voor je eerlijke reactie. We zijn het er helemaal mee eens dat men meer moet luisteren naar de gebruikers. Digitalisering is voor veel mensen fantastisch, maar het moet wel goed gebeuren. En inderdaad voldoende tijd en mogelijkheden om bij te leren.

Reageer

Velden met een * zijn verplicht.