u bent hier

Een keuzelijst waarbij de gebruiker meerdere opties kan selecteren, is voor toetsenbordgebruikers een behoorlijke uitdaging. Zij moeten de ctrl-toets ingedrukt houden en met de spatiebalk de gewenste items selecteren. Een andere oplossing zou zijn om eerst shift+f8 te drukken en dan met de spatiebalk de items te selecteren. Hoe dan ook, motorisch een hele opgave en veel mensen zullen niet vertrouwd zijn met de nodige toetscombinaties. Dit moet dus toegankelijker kunnen.

Een mogelijke oplossing vonden we in een artikel van Nicholas Rougeux. Hij stelt voor om de keuzelijst (met het select-element) te vervangen door een reeks checkboxen. Het ziet er visueel een beetje uit als een uitgeklapte dropdownlijst, maar heeft de eenvoudige functionaliteit van een checkbox. Tab en spatiebalk volstaan om zo'n formulier in te vullen. In de voorbeelden gebruikt hij erg lange keuzes in de dropdownlijst waardoor het lijkt alsof zo'n control het halve scherm in beslag neemt, maar dit zal bij de meeste keuzelijsten in de praktijk wel meevallen. Bovendien herschaalt het blok mee met de inhoud ervan.

Als je dan toch kiest voor een keuzelijst met meerdere aankruismogelijkheden, dan is deze alternatieve implementatie alleszins een stuk toegankelijker. En zo hebben we weer een post over toegankelijke formulieren. Hup stokpaardje hup!

Reacties

Reageer als eerste

Reageer

Velden met een * zijn verplicht.