u bent hier

Als je met de tabtoets door een website navigeert in een browser onder Windows, bijvoorbeeld Firefox, krijgt elke link of formulierelement op de pagina de focus. Diezelfde browser voor Mac gaat standaard enkel de formulierelementen focus geven. Links worden overgeslagen en niet in de tabvolgorde opgenomen. Daardoor is de website niet bruikbaar voor personen die de muis niet (kunnen) gebruiken. Apple gaat er dus vanuit dat zijn gebruikers altijd de muis hanteren en dat ze enkel met de tabtoets door formulieren willen kunnen navigeren. Logisch maar helaas ontoegankelijk uitgangspunt.

Toch is er een simpele oplossing. Onder Systeemvoorkeuren > Toetsenbord > tabblad Toetscombinaties kan je bij 'Uitgebreide toetsenbordfuncties' kiezen voor 'Alle regelaars'. Computer heropstarten vereist. Spijtig dat dit niet de standaard instelling is.

screenshot systeemvoorkeuren met optie alle regelaars aangevinkt

Ook de instellingen van Safari, Apple's eigen browser, zijn standaard niet ingesteld op toetsenbordgebruikers. Onder Safari > Voorkeuren... > tabblad Geavanceerd is er een checkbox Tab-toets markeert elk onderdeel op webpagina. Ook die moet je aanvinken. Daarna kun je met de tabtoets alle elementen bereiken in programma's en browsers onder macOS.

screenshot Safari voorkeuren met checkbox Tab-toets markeert elk onderdeel op webpagina aangevinkt

Reacties


Gijs Veyfeyken

En de keyboard-commands van VoiceOver kan je in een handig overzicht als <a href="http://www.apple.com/accessibility/voiceover/downloads.html">PDF downloaden op de site van Apple</a>.


Roel Van Gils

Da's inderdaad geen zgn. 'sensible default' en bovendien is de optie te ver weggestopt. Het zou logischer zou als deze instelling bij 'Universele toegang' zou zitten. Ik wil er wel aan toevoegen dat dit voor blinde Apple-gebruikers geen issue is omdat VoiceOver, de ingebakken screenreader van Mac OS X, het gelukkig wel toelaat om alle elementen op een webpagina te bereiken (onafhankelijk van de gekozen instelling die je beschrijft).


kristof vandommele

vreemd, bij mij werkt dat standaard wel in FF. In Safari kan je gewoon alt (option) + tab gebruiken

Reageer

Velden met een * zijn verplicht.