Navigeren met het toetsenbord in Mac OS

Gijs Veyfeyken op 15/12/2010 - 3 reacties

Wanneer je met de tabtoets doorheen een website navigeert in een browser onder Windows, bijvoorbeeld Firefox, krijgt elke link of formulierelement op de pagina de focus. Diezelfde browser voor Mac gaat standaard enkel de formulierelementen focus geven. Links worden overgeslagen en niet in de tabvolgorde opgenomen. Daardoor is de website niet bruikbaar voor personen die de muis niet (kunnen) gebruiken. Apple gaat er dus vanuit dat zijn gebruikers altijd de muis hanteren en dat ze enkel met de tabtoets door formulieren willen kunnen navigeren. Logisch maar helaas ontoegankelijk uitgangspunt. Toch is er een simpele oplossing. Onder Systeemvoorkeuren > Toetsenbord > tabblad Toetscombinaties kan je bij 'Uitgebreide toetsenbordfuncties' kiezen voor 'Alle regelaars'. Computer heropstarten vereist. Hierdoor kun je met de tabtoets alle elementen bereiken in programma's en browsers onder Mac OS. Spijtig dat dit niet de standaard instelling is.

screenshot systeemvoorkeuren met optie alle regelaars aangevinkt

Reacties

Roel Van Gils schreef 8 jaar geleden

Da's inderdaad geen zgn. 'sensible default' en bovendien is de optie te ver weggestopt. Het zou logischer zou als deze instelling bij 'Universele toegang' zou zitten.

Ik wil er wel aan toevoegen dat dit voor blinde Apple-gebruikers geen issue is omdat VoiceOver, de ingebakken screenreader van Mac OS X, het gelukkig wel toelaat om alle elementen op een webpagina te bereiken (onafhankelijk van de gekozen instelling die je beschrijft).

Gijs Veyfeyken schreef 8 jaar geleden

En de keyboard-commands van VoiceOver kan je in een handig overzicht als PDF downloaden op de site van Apple.

kristof vandommele schreef 8 jaar geleden

vreemd, bij mij werkt dat standaard wel in FF.

In Safari kan je gewoon alt (option) + tab gebruiken

Reageer

De volgende HTML tags zijn toegestaan: <a> <b> <ul> <li>