u bent hier

Talloze geautomatiseerde tools beloven je website te testen op toegankelijkheid. Zulke tools kunnen nooit een uitspraak doen of je website voldoet aan de Web Content Accessibility Guidelines. Die internationale standaard bestaat uit Succescriteria. Dat zijn principes en er zijn vaak meerdere technieken om daaraan te voldoen. Een aantal successcriteria zijn tot op zekere hoogte automatisch te controleren. De tool produceert een rapport met zijn bevindingen. Om dat rapport correct te interpreteren, heeft de gebruiker in elk geval kennis van zaken nodig.

De mensen achter gov.uk hebben geautomatiseerde tools getest op basis van een zelfgemaakte ontoegankelijke webpagina. What we found when we tested tools on the world’s least-accessible webpage

Waarom zijn hun resultaten waardeloos zonder menselijke aandacht?

Vergelijk het met taal. Je schrijft een artikel dat volgens de ingebouwde spellingscontrole van het programma geen enkele fout bevat. Wil dat zeggen dat je een artikel hebt geschreven dat voor iedereen begrijpelijk is en correct is opgebouwd? Neen. De spellingscontrole kan je enkel helpen om puur grammatische fouten te verbeteren.

  • Een testtool kan je bijvoorbeeld groen licht geven omdat alle afbeeldingen een alt-attribuut bevatten. Maar enkel een mens kan zien of die alternatieve omschrijvingen voor blinden en zoekmachines ook werkelijk overeenkomen met hetgeen er in de afbeelding wordt weergegeven.
  • Als een knop of link niet correct is geïmplementeerd in de website, ontdek je dat onmiddellijk als je met de tabtoets de pagina overloopt. Voor een testtool is dat veel moeilijker vast te stellen.
  • Een script kan nagaan of je pagina's koppen bevatten (H1, H2, H3 enz.) maar enkel een mens kan nagaan of die een logische en hiërarchische structuur weergeven.
  • Succescriteria als "betekenisvolle volgorde" en "paginatitels" vereisen menselijke interpretatie over wat betekenisvol is.

Wil dat zeggen dat testtools voor toegankelijkheid waardeloos zijn. Natuurlijk niet. Ze kunnen je helpen in de juiste richting kijken. Maar vertrouw ze nooit blindelings. Train jezelf in webtoegankelijkheid. Wanneer je de noden en potentiële problemen van al je bezoekers kent, hoef je niet te vertrouwen op geautomatiseerde testtools.

Accessibility expert Joe Dolson vat het mooi samen:

This isn't to say that automated testing doesn’t have a place; but it should never be considered the deciding factor for accessibility.

Reacties

Reageer als eerste

Reageer

Velden met een * zijn verplicht.