u bent hier

Audiodescriptie is een manier om de visuele informatie in een video toegankelijk te maken voor een persoon met een visuele beperking. Audiodescriptie is een geluidsspoor dat aan de video wordt toegevoegd. Een extra stem beschrijft daarin wat er in beeld gebeurt.

De visuele informatie in een video is niet toegankelijk voor mensen met visuele beperking als er geen alternatief is voorzien. Om die informatie toegankelijk te maken, kan je een tekstversie van de video maken die alle informatie bevat, zowel de zichtbare als de hoorbare. Een andere oplossing is om audiodescriptie aan de video toe te voegen.

Een tekstversie is ook nuttig voor mensen die de video niet kunnen afspelen om technische redenen. Maar ze laat een persoon met een visuele beperking niet toe te profiteren van het geluid en van de visuele informatie tegelijkertijd.

Audiodescriptie laat toe de hele inhoud van de video te begrijpen door er enkel naar te luisteren, zonder de beelden te zien.

Wanneer is het nuttig om audiodescriptie toe te voegen?

Doe de test en luister naar de video zonder het beeld. Krijg je dezelfde informatie dan wanneer je de video bekijkt met het beeld erbij?

  • Als je de video kan beluisteren zonder naar het beeld te kijken en je hebt toegang tot alle nuttige informatie, dan is audiodescriptie niet noodzakelijk.
  • Als je informatie mist als je luistert naar de video zonder het beeld te bekijken, dan is audiodescriptie noodzakelijk.

Enkele voorbeelden:

  • Als er teksten zijn die in beeld verschijnen maar die niet opgenomen zijn in het geluidsspoor (namen van mensen die aan het woord zijn, of andere informatie), dan is audiodescriptie noodzakelijk.
  • Als er belangrijke acties in beeld zijn die niet expliciet zijn benoemd in het geluidsspoor, dan is audiodescriptie noodzakelijk.
  • Als een video enkel een persoon toont die iets vertelt, dan is audiodescriptie niet noodzakelijk.
  • Als de timing van de visuele informatie niet belangrijk is, kan je die informatie eventueel voorzien in een inleidende tekst. Audiodescriptie is dan niet noodzakelijk.

Hoe maak je audiodescriptie?

Iedereen kan het, maar het is een volwaardig beroep om het goed te doen. Het is mogelijk voor een amateur om audiodescriptie te maken. Dit zijn de stappen:

  • Bekijk de video een of twee keer
  • Schrijf een tekst die aangeeft wat er gebeurt: vind een evenwicht, beschrijf voldoende maar niet te veel
  • Spreek de tekst in
  • Synchroniseer het opgenomen geluidssppoor met de video

Hulpmiddelen


Reacties

Reageer als eerste