2.5.3 Video is ondertiteld

Video's die geluid bevatten, moeten ondertiteld zijn. De ondertitels zijn niet enkel een weergave van de gesproken informatie, maar beschrijven ook de andere geluiden zoals muziek en stiltes. Vermeld ook wie aan het woord is.

Waarom?

 • Doven en slechthorenden lezen de ondertiteling terwijl ze de video bekijken.
 • Ook anderstaligen begrijpen de gesproken informatie vaak beter als ze die tegelijk horen en lezen.
 • In een lawaaierige ruimte helpen de ondertitels om de gesproken informatie te begrijpen.
 • In stille ruimtes waar de computerluidsprekers zijn uitgeschakeld, zijn ondertitels noodzakelijk om de video te begrijpen.

Het ijkpunt tekstversie is beschikbaar is ook van toepassing op video's met geluid. De tekstversie is in de eerste plaats bedoeld voor een andere doelgroep: blinden, mobiele surfers, bezoekers die niet over de juiste plugin/afspeelsoftware beschikken, maar vooral ook zoekmachines.

Hoe?

Als uw video's op YouTube staan, gebeurt een groot deel van het werk automatisch. Zie het artikel YouTube maakt ondertitelen gemakkelijker. Kunt u van deze mogelijkheid geen gebruik maken, dan gebeurt het ondertitelen in twee stappen: eerst schrijft u de tekst voor de ondertiteling uit en vervolgens geeft u aan welk stuk tekst op welk moment in beeld moet zijn. Om dit ijkpunt niet te lang te maken, zijn de concrete instructies opgenomen in een apart artikel: Ondertiteling: Wat, waarom en hoe?

De knop om de ondertitels in en uit te schakelen is niet in elke videospeler voor iedereen bedienbaar. Zorg er dus voor dat ondertitels standaard zijn ingeschakeld.

Uitzonderingen

 1. Externe video.

  U bent niet verantwoordelijk voor externe video, dat is video waar u niet de eigenaar of opdrachtgever van bent. Spreek in dat geval de eigenaar aan met de vraag om ondertiteling te voorzien. Zeker als u op regelmatige basis video van die bron overneemt.

 2. Actuele informatie.

  Iedereen wil graag mee zijn met de laatste ontwikkelingen, ook dove en slechthorende bezoekers van uw website. De tijdsinspanning gekoppeld aan het ondertitelen kan vertraging veroorzaken. Daarom mag u video online plaatsen ook als de ondertitels nog in de maak zijn. Vermeld duidelijk op uw site op welke termijn de ondertitels beschikbaar zijn.

 3. Videoarchief.

  We begrijpen dat u prioriteit geeft aan het ondertitelen van nieuwe video. We staan een uitzondering toe wanneer de omvang van het videoarchief (van verouderd beeldmateriaal) u voor een onmogelijke taak stelt én de video voor slechts een zeer klein deel van de bezoekers van uw website (nog) relevant is. Zorg wel dat uw actuele en toekomstige video's ondertiteld zijn. Vermeld op uw site dat alle gedateerde video (bijvoorbeeld vóór april 2011) niet ondertiteld is.

Zelf testen

Ga na of er op de website video- of geluidsfragmenten zijn geplaatst.
Bekijk de video.

Zijn er ondertitels voorzien?
Worden de ondertitels standaard getoond of zijn ze met het toetsenbord activeerbaar?

 • Ja; controleer de ondertitels.
 • Nee; pas uw website aan.

Geven de ondertitels alle auditieve informatie weer en zijn ze goed leesbaar?

 • Ja; dan is aan dit ijkpunt voldaan.
 • Nee; pas uw website aan.