u bent hier

Bij het screenen van gemeentelijke websites stuiten we vaak op afvalkalenders in PDF-formaat. Voor de inwoners is dit uiteraard heel belangrijke informatie. Gemeenten melden ons dat deze PDF-documenten opgesteld worden door de intercommunales die het afval ophalen. Dit is in zekere zin goed nieuws omdat er veel minder intercommunales zijn dan gemeenten. Dus het probleem van ontoegankelijke afvalkalenders zou relatief eenvoudig te verhelpen moeten zijn. Als de intercomunales dit aanpakken, is het meteen voor alle aangesloten gemeenten in orde.

Een PDF-document kan zeker toegankelijk zijn (Hoe maak ik pdf-documenten toegankelijk?), maar een afvalkalender is een vrij complex document met tabellen, icoontjes, voetnoten en vaak kleurmarkeringen. Het zal technisch wel mogelijk zijn om zo een document toegankelijk te maken, maar de moeilijkheid ligt in het verzoenen van de visuele overzichtelijkheid voor het gedrukte exemplaar en de overzichtelijkheid als digitaal document. Wij zijn er van overtuigd dat documenten die zijn opgemaakt om er grafisch goed uit te zien als gedrukte kalender niet geschikt zijn om op een website te plaatsen. En dit niet enkel om redenen van toegankelijkheid, maar bruikbaarheid voor alle bezoekers: enkel om te weten welke vuilniszak je moet buitenzetten, moet je het document downloaden of openen in een apart programma en daarin vaak horizontaal scrollen en inzoomen.

Als alternatief voor de afdrukbare kalender in PDF-formaat voorzie je dus best een alternatief dat digitaal gebruiksvriendelijk te raadplegen is. Je kan de informatie best gewoon op de webpagina plaatsen. Mensen zijn meestal geïnteresseerd in de eerstvolgende ophaling van een bepaalde afvalsoort of de voorziene ophalingen in de komende dagen.

Je kan ook naar de Recycle app verwijzen. Die is niet perfect toegankelijk, maar eenmaal ingesteld geeft die je een herinnering bij elke ophaling.

Sommige steden bieden de ophaalkalenders ook aan in alternatieve leesvormen zoals braille of grootletterdruk.

Wie andere goede voorbeelden kent van toegankelijke afvalkalenders mag ze steeds vermelden in de reacties hieronder.

Reacties


Kim, Xpencer en Olly

Hé Bart Ik heb zelf een Access-bestand van de afvalkalenders van het IOK. Mensen kunnen mij altijd mailen (contactadres: zie website!), en dan kan ik voor hen een aangepaste digitale kalender maken! Groetjes Kim & co


Bart Simons

Er is een privé-initiatief <a href="http://www.afvalkalenders.be">www.afvalkalenders.be</a> waar je de kalender van je stad kunt zoeken of zelf kunt toevoegen. Het resultaat is een Google Calendar. Die zijn niet erg toegankelijk tenzij je het integreert in een programma op je computer of smartphone


Bart Simons

Als je een smartphone hebt, is de afvalkalender overbodig geworden. Met de <a href="https://www.fostplus.be/News/2014/Pages/Recycle!.aspx">Recycle app</a> kan je een melding krijgen telkens je vuilnis kan buitenzetten. De iPhone app is redelijk toegankelijk maar je kan geen afvaltypes uitschakelen. Standaard krijg je een melding voor elk soort afval. Je kunt ze met VoiceOver niet uitvinken.


Bart Simons

Nederlands onderzoek toont aan dat het nog steeds slecht gesteld is met toegankelijkheid van afvalkalenders: http://200ok.nl/afvalkalender-gemeenten/

Reageer