u bent hier

Je kan aan je website een voorleesfunctie toevoegen zodat bezoekers naar de teksten van de site kunnen luisteren. ReadSpeaker en BrowseAloud zijn bekende voorbeelden. Zo een voorziening kan nuttig zijn voor een deel van de bezoekers, maar biedt geen totaaloplossing voor toegankelijkheid. Als je een voorleesknop toevoegt, moet je er bovendien op letten dat er geen conflict optreedt met succescriteria uit de Web content Accessibility Guidelines.

Voor wie?

Dit is een extra service voor bepaalde doelgroepen met een leesbeperking zoals ouderen, slechtzienden, mensen met dyslexie of laaggeletterden. Wie echter een "zware" leesbeperking heeft, zal niet afhankelijk willen zijn van websites die deze functie aanbieden. Hij/zij zal zelf actie ondernemen en een oplossing zoeken in hulpsoftware die altijd werkt en niet op een beperkt aantal websites.

Het is dus geen integrale toegankelijkheidsoplossing; wie volledig afhankelijk is van gesproken informatie of braille, installeert een screenreader op zijn of haar computer. Een screenreader leest alle teksten voor (noodzakelijk om de computer te kunnen gebruiken), en niet alleen die op webpagina's met een voorleesfunctie.

Tips

  • Geef de voorleesknop een duidelijk opschrift.
  • Laat het voorlezen niet automatisch starten.
  • Zorg ervoor dat de knop gemakkelijk met het toetsenbord geactiveerd kan worden.
  • Als de voorleesknop een accesskey heeft, zorg er dan voor dat deze niet de functie overneemt van een bestaande sneltoets van de browser of de screenreader. Cijfers zijn daardoor beter geschikt als accesskey dan letters.

Conclusie

  • Webmasters kunnen allerlei hulpjes toevoegen, maar deze helpen nooit iedereen, waardoor het respecteren van de Web Content Accessibility Guidelines noodzakelijk blijft om van een toegankelijke website te kunnen spreken.
  • Wie het moeilijk heeft om teksten op een beeldscherm te lezen, raden we aan op zoek te gaan naar structurele oplossingen in de vorm van vergrotings- en/of voorleessoftware. Deze heeft het voordeel dat ze altijd werkt, niet alleen op websites maar in alle computerprogramma's en niet op een beperkt aantal websites die zo'n service aanbieden. Mogelijke hulpmiddelen vind je in het artikel hoe mensen met een handicap een computer gebruiken.
  • Een voorleesknop kan voor een specifieke doelgroep een nuttige aanvulling zijn op een toegankelijke website.

Reacties

Reageer als eerste