u bent hier

U kunt aan uw website een stylesheet switcher toevoegen om de kleuren te veranderen of het contrast te verhogen en scripts om de letters te vergroten. Zulke voorzieningen kunnen nuttig zijn voor een deel van de bezoekers, maar ze zijn niet verplicht om van een toegankelijke site te kunnen spreken. Er zijn veel vormen van slechtziendheid en iedereen heeft zijn eigen voorkeuren qua kleur, contrast en lettergrootte. We zouden u eerder aanraden om uw bezoekers te wijzen op de functionaliteit die is ingebouwd in elke moderne browser.

Voor wie?

Dit is een extra service voor bepaalde doelgroepen met een leesbeperking zoals ouderen en matig slechtzienden of voor mobiele surfers. Wie echter een "zware" leesbeperking heeft zal niet afhankelijk willen zijn van websites die deze functie aanbieden. Hij/zij zal zelf actie ondernemen en een oplossing zoeken in hulpsoftware die altijd werkt en niet op een beperkt aantal websites.

Wie de tekst op een website te klein of te groot vindt, heeft in elke browser de mogelijkheid om de tekst te herschalen. Ook contrasten of kleurschema's kunnen vast ingesteld worden in de browser. U kan er als webmaster vanuitgaan dat deze functie gekend is bij bezoekers die er nood aan hebben. U kunt hen over deze mogelijkheid altijd informeren in uw toegankelijkheidsverklaring. Het is wel uw verantwoordelijkheid als webdesigner om het gebruik ervan niet te blokkeren.

Wie volledig afhankelijk is van vergroting, installeert een vergrotingspakket of screenreader op zijn of haar computer. Een screenreader leest alle teksten voor (noodzakelijk om de computer te kunnen gebruiken), en niet alleen die op webpagina's met een vergrotingsfunctie.

Tips

Als u een script gebruikt waarmee bezoekers de letters kunnen vergroten of een stylesheet switcher, hou dan rekening met de volgende zaken:

  • Geef de links om de teksten te vergroten een betekenisvolle linktekst, dus niet A, AA of A+.
  • Gebruiksgemak: zorg ervoor dat het script op iedere pagina aanwezig is en dat de keuze behouden blijft als men door de site navigeert.

Conclusie

  • Webmasters kunnen allerlei hulpjes toevoegen, maar deze helpen nooit iedereen, waardoor het respecteren van de Web Content Accessibility Guidelines noodzakelijk blijft.
  • Wie het moeilijk heeft om teksten op een beeldscherm te lezen, raden we aan op zoek te gaan naar structurele oplossingen in de vorm van vergrotings- en/of voorleessoftware. Deze heeft het voordeel dat ze altijd werkt, niet alleen op websites maar in alle computerprogramma's en niet op een beperkt aantal websites die zo'n service aanbieden. Een overzicht van de mogelijke hulpmiddelen vindt u in het artikel "hoe mensen met een handicap surfen".
  • Er zijn ook complexere scripts (‘stylesheet switchers’) die de gebruiker toelaten om een site met een volledig andere opmaak te bekijken. Ook dat kan een zinvolle toevoeging zijn, maar het vervangt geen toegankelijkheidsrichtlijn.
  • Bovengenoemde scripts hebben zeker hun waarde, maar ze zijn vaak een herhaling van functies die al in de browser zitten. Als een webmaster vermoedt dat zijn bezoekers de browserfunctie niet kennen om teksten te vergroten, kan hij hen hierover informeren. Eens men deze functie kent, kan men ze immers op alle sites toepassen waar men de letters te klein vindt. Als alle sites een ander script voorzien, moet de bezoeker op elke site uitzoeken hoe het werkt.

Reacties

Reageer als eerste